A bloggerek reklámból származó jövedelme: hogyan kell adót fizetni?

A blogger bevételeket kap a blogján történő reklámozásból és bizonyos termékek ajánlásából. Ezen felül saját termelésű árukat értékesít. Melyik adórendszer jobb választani? A blogolás annyira népszerű, hogy már szakmának is tekinthető. A reklámból származó jövedelem jelentősen magasabb lehet, mint a blogger lakóhelyének átlagos fizetése. Az Orosz Föderáció Pénzügyminisztériuma a 20.01.2022 03-04-05/3111. Személyi jövedelemadó és járulékok ha a blogger orosz adóügyi illetőségű, jövedelme 13% – os személyi jövedelemadó hatálya alá tartozik. Az évi 5 millió rubelt meghaladó magas jövedelmek esetében 15% – os adókulcsot alkalmaznak. A külföldi illetőségű bloggerek 30% – os személyi jövedelemadót fizetnek.

A blogger köteles önállóan kiszámítani és megfizetni a személyi jövedelemadót, valamint az év végén 3 személyes jövedelemadó-űrlapot benyújtani. A dokumentumokat legkésőbb a beszámolási adózási időszakot követő év április 30-ig kell elküldeni. Maga az adó július 15-ig fizetendő. Ezt az eljárást az adótörvény 228.és 229. cikke írja elő. Érdemes megjegyezni, hogy ha egy bloggernek állandó havi jövedelme van, akkor ez a lehetőség nem a legoptimálisabb számára. Blogger-IP: melyik módot válassza? A blogger másik lehetősége az egyéni vállalkozó regisztrálása. A vállalkozói szellem az egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételének pillanatától kezdve jogi személy megalakulása nélkül is elvégezhető. Ebben az esetben a reklámból származó bevételeket a választott adórendszer szerint adóztatják. Ez lehet az OSN, az „egyszerűsített” és az NPD.

Ha az OSN vagy az „egyszerűsített” van kiválasztva, akkor nem csak adót, hanem járulékokat is fizetnie kell. A blogger fix összegben „magának” fizet nekik. Ezek hozzájárulások az OPS-hoz és a CHI-hez. 2022-re e hozzájárulások teljes összege 43 211 ezer rubel. Ha a blogger egy bizonyos időszakban nem kap jövedelmet, akkor is járulékokat kell fizetni. Ha jövedelme meghaladja a 300 ezer rubelt, a megadott összeg mellett a többlet 1% – át kell fizetnie. Önálló vállalkozó Blogger: előnyök a blogger önálló vállalkozói státuszt is kaphat. Ehhez nem szükséges egyéni vállalkozót regisztrálni. Az orosz pénzügyminisztérium levelében emlékeztetett arra, hogy mind az egyéni vállalkozók, mind az egyének alkalmazhatják a speciális NAP-rendszert. A NAP kiválóan alkalmas azoknak a bloggereknek, akik csak most kezdik „népszerűsíteni” blogjukat, de nincs alkalmazottjuk. Ugyanakkor fontos betartani az ebben a speciális módban beállított korlátozásokat. A NAP-fizetők nem vonzhatják a munkavállalókat munkaszerződések alapján,valamint a munkaadó számára munkaszerződés megkötésével tevékenységük keretében. A kapott jövedelemnek önálló munkából vagy ingatlanhasználatból kell származnia. Maga a tevékenység típusát nem szabad tiltottnak tekinteni. A „tiltott” között: az ásványi anyagok kitermelése és értékesítése, a jövedéki és címkézett áruk értékesítése, valamint a nem megfelelő termelésű áruk viszonteladása. Az önálló vállalkozók csak saját termékeiket értékesíthetik, amelyeket részben vagy egészben saját kezük készít. A blogger számára ez a speciális mód két tagadhatatlan előnnyel jár – nincs szükség díjfizetésre és jelentések benyújtására. Természetesen a NAP nem fog működni a nagyszámú előfizetővel rendelkező bloggerek számára. Általában egyéni vállalkozókat regisztrálnak, és alkalmazottakat vesznek fel tartalom létrehozására.

Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük